Pokud se vám zdá, že na podzim se vašim bylinkám lépe daří, tak je to skutečně pravda. Podzimní ranní rosa a chladnější počasí totiž bylinkám daleko více vyhovuje, než horké léto. Takže se stále dají přidávat do pokrmů a jinak všestranně používat. Ale i tak byste je dále měli začít připravovat na zimu.
Všechny jednoleté a dvouleté druhy je potřeba ostříhat, některé přesaďte do květináčů a přeneste do kuchyně nebo na jiné místo, kde je budete moci dále používat. Majoránka, podobně jako jednoletá saturejka a bazalka by venku v mrazech nepřežila. Také pažitku a petržel můžete koncem října vyrýpnout a vysadit třeba do petrželáku (květináč s otvory po straně).
Teplo rozhodně potřebují bylinky jako tymián, levandule, oregano (dobromysl) nebo šalvěj. Ty trpí hlavně při holomrazech. Tyto bylinky nestříhejte, čím silnější totiž budou, tím lépe přečkají zimu. Přihrňte k nim zeminu a položte přes ně větvičky chvojí. Tak budou bylinky chráněné před silnými mrazy. Nedoporučuje se přikrývat je listím, to zadržuje vlhkost a můžou pak zahnívat. Na bylinkovém záhonu na podzim sestříhejte ty bylinky, kterým nadzemní část přes zimu odumírá, například řepík lékařský nebo libeček.
Máta nebo meduňka jsou odolné, s jejich zazimováním si nemusíte lámat hlavu, stačí jim přihrnout zeminu nebo mulčovací kůru.
Všechny bylinky, které pěstujete ve venkovních květináčích je potřeba přenést na chráněné místo, například do sklepa či do skleníku. Pokud tuto možnost nemáte, květináče jsou potřeba řádně zateplit třeba polystyrenem nebo jutou.
A co s ostříhanou natí?
Je několik variant. Můžeme ji třeba usušit, naložit do oleje, do octa nebo do soli. Pokud máte volné místo na mrazáku, můžete ji nasekat na drobno a zamrazit třeba do kostek. Toto je dokonce více doporučovaná varianta, protože bylinky v této době už nejsou tak aromatické a sušením svou chuť a vůni ještě více ztrácí.