Bez čeho se při klíčení semínek neobejdete? Přece bez vhodné nádoby na klíčení, bez samotných semínek, a také bez vody. A to je vše? Připadá vám to až neuvěřitelně jednoduché? Máte pravdu, přesně takové je klíčení semínek!
Jen stěží byste našli jiný způsob, jak s minimálním úsilím dojít k tak bohaté, a ještě ke všemu výživově hodnotné úrodě. Pokud jde o mladé klíčky rostlin, najdete v nich vše, co naše tělo potřebuje – vitamíny, minerály, enzymy, stopové prvky i všechny ostatní cenné látky. A nejlepší na tom všem je, že toto všechno můžete mít doma jedna dvě, a to v té nejchutnější podobě.
Mladé výhonky rostlin vám budou skvěle chutnat, ať už je budete konzumovat jen tak, zcela syrové a bez jakékoli úpravy, anebo je využijete v teplé či studené kuchyni. Ani v tomto směru se vaší fantazii nekladou žádné meze – můžete je přidávat do salátů, do pomazánek, do polévek, využít je jako zajímavou přílohu hlavního jídla anebo je třeba večer uzobávat u televize. A třeba takový obložený sendvič s křupavou a šťavnatou náplní z klíčků každý velice ocení. A zdaleka nemusíte být pouze milovníky asijské anebo raw kuchyně, abyste si klíčky zamilovali.
Ovšem rádi je budete mít také proto, jak málo úsilí a pozornosti jim budete muset věnovat. Tím spíše, když si pořídíte speciální nádobu na klíčení v podobě misky na klíčení anebo sklenice na klíčení, tak to celé bude ještě jednodušší.
Nemusíte udělat nic víc, než nechat zvolená semínka nabobtnat, a poté je několik dní několikrát denně prolévat vodou tak, aby byla na povrchu stále vlhká. Průběžný proléváním semena zavlažíte a odstraníte nežádoucí mikroorganismy, které by mohly na jejich povrchu ulpět. Později proléváním také odplavíte semenné slupky, které budou z mladých výhonků opadávat. A neuplyne sotva víc než týden a vy se budete moci pustit do jídla. Dobrou chuť!